DEN GIFTIGE HEMMELIGHED VED STEARINLYS

Stearinlys er hyggelige og de er en fast del af stort set alle hjem. Men de gemmer på en kedelig – og meget giftig – hemmelighed, som du bør kende!

Dine stearinlys afgiver nemlig, en masse bittesmå partikler, som forurener dit indeklima og din krop massivt. Når du indånder partiklerne, absorberes de nemlig af din krop og gør stor skade.

Hvor slemt er det egentlig?

Ifølge en dansk undersøgelse, er vores hjem lige så forurenede med ultrafine partikler som et typisk hjem i Beijing! Og det siger altså ikke så lidt!

Udover at selve lyset afgiver en masse giftige partikler, indeholder vægen typisk metaller, udover bomuld, som også forurener din luft.

Det drejer sig især om bly og cadmium, som du indånder.

Paraffin som mange stearinlys består af eller indeholder, afgiver blandt andet acetaldehyde, formaldehyde, acrolein, acetone, benzene, 2-butanone, carbon disulfide, carbon tetrachloride, creosol, chlorobenzene carbon monoxide, cyclopentene, ethylbenzene, phenol, styrene tetrachloroethene, toluene, trichloroethene, xylene og flere til… (gab)

Lys fremstillet af “ren stearin” er kun en smule bedre end paraffin-lys, og afgiver stadig en masse skadelige partikler..

Hvad betyder det for kroppen?

De giftige partikler ophober sig i kroppen, og skaber blandt andet voldsom ubalance i dit nervesystem, hjerne og skader dine organer, især lever og nyrer. Din krop er ikke i stand til selv at udrense disse giftstoffer.

Det er i værste fald med til at skade hjernens udvikling hos børn og kan give kræft.

Hvad kan vi bruge i stedet?

Plantestearin Lys

Lys lavet af ren plantestearin, f.eks. soya-lys eller palmeolie-lys, er kendt for at forurene mindre. Ulempen er dog temmelig stor her; da produktionen, er skyld i massiv rydning af regnskoven.

Der findes dog enkelte producenter af bæredygtige, økologiske og plantebasserede lys, som nok er det bedste bud på “rigtige” stearin lys, med mindst muligt forurening af din luft.

Dem kan du købe HER

Bivoks Lys

En anden mulighed er ren bivoks, som også er langt bedre at bruge, end almindelige stearin- eller paraffinlys. Men man skal være opmærksom på, at bivoks ofte blandes med f.eks. paraffin.. og så er vi lige vidt.

Du kan købe ren bivoks lys HER

Sompex Lys

Den mest optimale løsning, er måske slet ikke at brænde noget af..

..Men den kunne jeg ikke selv overholde – indtil jeg prøvede Sompex lys – som simpelthen bare en geniale!
(Det dem du ser på mit natbord på billedet oppeover)

Fordele ved giftfrie Sompex lys:

 • forurener slet ikke luften i hjemmet
 • skader ikke min krop det mindste
 • ingen brandfare (du kan lade dem være tændt om natten / når du tager hjemmefra)
 • økonomisk besparelse i længden
 • er lige så hyggelige som de almindelige stearinlys

 

 

Tak fordi du læste med. Du er hjertelig velkommen til at dele bloggen og en kommentar herunder.
 

Skøn dag til dig!

43774

Vil du lære, hvordan du (ligesom mig) får en krop og et liv du elsker – uden tilbagefald?

Skriv dig op på min mail-liste og få mine bedste historier, tips og tilbud.
6 replies
 1. Peter siger:

  Hejsa!
  Jeg er lige nysgerrig på en ting, for du anbefaler nemlig palmeolielys som et bedre alternativ, men palmeolie er nok den største faktor i verden for at regnskovene bliver ødelagt.
  Så ved ikke helt om det er det bedste alternativ 😅

  Svar
  • Karolina siger:

   Hej Peter.

   Tak for din kommentar. Du har helt ret – og derfor skriver jeg også “Ulempen er dog temmelig stor her; da produktionen, er skyld i massiv rydning af regnskoven. Der findes dog enkelte producenter af bæredygtige, økologiske og plantebasserede lys, som nok er det bedste bud på “rigtige” stearin lys, med mindst muligt forurening af din luft.”. Her mener jeg netop at det er vigtigt at gå efter de bæredygtige af slagsen – selvom at det desværre ikke er dem der er flest af. Så ja, du har (desværre) helt ret. Du er mere end velkommen til at dele dit bedste bud på både bæredygtige og ‘sundere’ alternativer.

   Kh. Karolina

   Svar
  • Karolina siger:

   Rebecca tak for din kommentar ♡ De er bare så fine! Jeg elsker også at producenten giver en donation til beskyttelse af regnskoven for hvert solgt lys ♡

   Knus Karolina

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *