GUIDE: HÅRPLEJE UDEN KEMI

GUIDE: HÅRPLEJE UDEN KEMI

Typiske hårpleje produkter med skadelige kemikalier eller naturlig hårpleje uden kemi?

Efter jeg skrev bloggen Plastik Fantastic, er der kommet rigtig mange forespørgsler på naturlig hårpleje uden kemi; hvordan man kan pleje sit hår, uden brug af shampoo og balsam med en masse skadelige parabener, parfumer, plastik flasker og andet skidt.

Det er jeg så glad for – det viser at vi er bevidste om miljøet og vores sundhed, og ikke byder vores krop hvad som helst!

Først og fremmest vil jeg sige, at man faktisk kan vende sit hår til at blive vasket kun én gang om ugen.

For mange lyder det måske lidt ulækkert, men når håret først er vænnet til det, hverken lugter det eller bliver fedtet. Det fungerer genialt for mig.

Både emballagen og indholdet er selvfølgelig vigtig.

Det hjælper ikke meget at emballagen er fri for skidt, hvis indholdet er fyldt med parabener..

Du kan gå all the way og vælge hårpleje uden kemi produkter fra listen herunder.

Shampoo barene er gode, men det kræver tilvænning og noge oplever at det filtrer og fedter for meget. Men prøv dig frem hvis du har mod på det!

Magter du ikke at købe fra udlandet eller har din lokale helsekost ingen af produkterne på lager, så gå i stedet efter så rene produkter som muligt. Du kan altid spørge ekspedienten i helsekost butikken, hvilket mærke de kan anbefale.

Det behøver ikke være dyrt at bruge naturlig hårpleje uden kemi; økologiske og rene produkter fås efterhånden i alle prisklasser.

I stedet for shampoo (og showergel) i plastik flasker og fyldt med kemi, kan du skifte over til en “shampoo bar”!

 

GUIDE: HÅRPLEJE UDEN KEMI | Sort Sæbe

SÆBE BAR TIL KROP & HÅR

Akamuti African Black Soap Bar

Denne er egentlig en sæbe bar til kroppen, men egner sig også rigtig godt til håret. Den er min personlinge favorit. Den er særlig velegnet til tør og irriteret problemhud, og den er også god til håret.

Ingen tilsætningsstoffer, farve eller andet skidt. Selv pappet den er pakket ind i, er genbrugspap. Firmaet tager ansvar i forhold til dyr og mennesker.

Udover denne lækre sæbe, har de vildt lækre cremer, ansigtspleje og en “bademælk” – jeg har prøvet mange af deres produkter og syntes de er så lækre og drøje i brug. Desværre er de begyndt at bruge plastik emballage til enkelte cremer, men ellers bruger de pap, glas og metal.

Jeg vasker håret med denne og behandler derefter håret med en god hår olie.

Produkterne sendes fra England. Pris for den store (500 g.) er ca. 115 kr + port0 (fra England ca. 50 kr.)

 

GUIDE: HÅRPLEJE UDEN KEMI | geranium shampoobarSHAMPOO BAR

Earth Pure Shampoobar

“EARTHPURE fra England er 100 % rene og økologiske skønhedsprodukter. Ejeren begyndte at lave sine egne skønhedsprodukter i 2001, da hun var gravid. Hun ville lave helt rene og giftfrie produkter, som ikke indeholdt animalske ingredienser og heller ikke var testet på dyr. Siden har firmaet bare vokset sig større. Produkterne er også velegnet til vegetarer og her er virkelig tænkt på miljøet…” læs mere og køb online i Danmark  HER

Pris ca. 75 kr. + porto (ca. 40 kr.)

 

GUIDE: HÅRPLEJE UDEN KEMI | Balsam Bar BALSAM & SHAMPOO BAR

Chagrin Valley Soap and Salve Shampoo Bar: Butter Bar Conditioner

En fed “lotion” shampoo bar og balsam i ét. Super fugtgivende med kakao, shea og mango. God til det ekstra tørre, varmebehandlede og skadede hår.

Lavet udelukkende på rene ingredienser, indeholder ingen kunstige tilsætningsstoffer.

Pris: ca. 45 kr. + told (ca. 25%) + porto (ca. 100- 225 kr. alt efter vægt)

 

GUIDE: HÅRPLEJE UDEN KEMI | Cocoa Hair Butter OrganicHÅRKUR & BALSAM

Chagrin Valley Soap and Salve Hair Balm: Cocoa Butter Whip

Kakao smør hårkuren kan bruges både som hårkur/balsam, leave in balsam eller til tørre spidser.

100 % rent og økologisk certificeret produkt i glaskrukke

(OBS: Den store krukke er i plastik indtil videre, men vil  i løbet af et halvt år være i glas også)

Pris: ca. 45 kr. (lille glas) + told (ca. 25%) + porto (ca. 100- 225 kr.)

 

GUIDE: HÅRPLEJE UDEN KEMI SHAMPOO BAR

DressGreen Sweet Orange Shampoo bar 

Håndlavet på udelukkende rene ingredienser. Tjek iøvrigt resten af deres serie ud med lækre shower gels, parfumer lavet på æteriske olier og cremer – og så det lækreste design!

Forhandles på Etsy som er den fedeste side – der kan man finde så mange gode ting som ikke forhandles i de almindelige butikker!

Pris: ca. 35 kr. + porto (ca. 75 kr.)

 

GUIDE: HÅRPLEJE UDEN KEMI | argan olieHÅR OLIE

John Masters 100 % Argan Olie

En god hårolie er faktisk noget af det bedste og reneste du kan bruge til at fugte håret med, bør dog bruges temmelig sparsomt.. Denne fra John Masters er blot et eksempel. Der er mange andre økologiske mærker i den danske online shop  HER

Pris: ca. 295 kr. + porto (ca. 40 kr., gratis over 600 kr.)

 

GUIDE: HÅRPLEJE UDEN KEMI | Eddike HIPPIE METODEN

“Shampoo”
➳ ½ dl natron
➳ 1 liter vand
➳ Håret skylles og natronblandingen hældes i håret
➳ Masser og lad virke i 10 min
➳ Skyl grundigt med vand

“Balsam”
➳ ½ dl eddike
➳ Et par dråber dråber æterisk olie (kan undlades)
➳ 1 liter vand
➳ Eddike blandingen hældes i håret
➳ Masser og lad virke i et par minutter
➳ Skyl grundigt med vand

 

GUIDE: HÅRPLEJE UDEN KEMI | Phyto ShampooRIGTIG SHAMPOO

Hvis du gerne vil holde dig til en “rigtig” shampoo i frisør kvalitet, er Phyto et godt bud. Deres speciale er problemhår; tørt, skadet, farvet osv.

Phyto´s produkter er fri for de “værste” tilsætninger, men ikke helt rene. Du undgår dog plastikflasker. Deres shampoo og deres hårolie i doseringer, er virkelig gode.

Vælg den rette løsning til hårpleje uden kemi

Alternativet er at købe rene gode økologiske produkter, helt fri for tilsætnings stoffer, og så gå på kompromis med plastikflasken.

Det handler om at finde den løsning der passer bedst til dig.

Hvis du vil læse mere om hvilke ting din shampoo ikke bør indeholde, har Alun lavet en genial guide HER

For mig er det nemmeste at vælge en ren sæbebar som også bruges til kroppen, en hårolie, vaske håret sjældent og style med saltvand.

 

Tak fordi du læste med. Du er hjertelig velkommen til at dele bloggen og en kommentar herunder.
 

Skøn dag til dig!

43774

Vil du lære, hvordan du (ligesom mig) får en krop og et liv du elsker – uden tilbagefald?

Skriv dig op på min mail-liste og få mine bedste historier, tips og tilbud.
39 replies
 1. Janni T siger:

  Hejsa. Sikke god artikel om shampoo og sæbe. Er selv i en situation hvor det er blevet aktuelt at skifte min traditionelle shampoo ud med noget mere naturligt. Læst en del om shampoo bl.a. castorolie.dk/naturlig-shampoo og den naturlige shampoo Akamuti black soap, som er din favorit, lyder interessant. Smitter det sorte farve ikke af eller hvad er denne farve i sæben?
  Endnu engang tak for dit arbejde og fokus på shampoo og hårpleje. Vil så gerne gøre noget godt for mit hår, min hud og ikke mindst mine omgivelser. <3 <3

  Svar
  • Karolina siger:

   Hej Janni.

   Tusind tak for din fine kommentar og anbefaling ♡ Dejligt at høre at du gerne vil gå over til de mere naturlige muligheder.
   Den sorte farve smitter ikke af, da den kommer fra kakao (så vidt jeg husker), så den farver slet ikke.

   Stort knus herfra ♡
   ~ Karolina

   Svar
 2. Lis B siger:

  Selvom artiklen har nogle år på bagen, så er den absolut stadig relevant. Jeg er helt enig med dig i at man kan vende sit hår til kun at blive vasket 1 gang. Jeg blev inspireret af din artikel og gik på jagt efter en naturlig shampoo, som ikke indeholdte parabener eller skadelig kemi. Fandt https://castorolie.dk/naturlig-shampoo/ der bl.a. fortæller om en macurth rasul ler-shampoo. Den er da i hvert fald uden skadelig kemi og muligvis også økologisk. Jeg har længe gerne villet prøve at bruge en shampoo uden kunstig kemi, så synes det lyder oplagt med en økologisk shampoo af ler. Har du prøvet ler shampoo evt i kombination med en olie til håret eller kender du til det? 🙂 Kærlig hilsen Lis

  Svar
  • Karolina siger:

   Hej Lis.

   Tusind tak for din kommentar og anbefaling ♡ Jeg har ikke selv prøvet shampoo af ler, men har hørt om det fra flere andre, der skulle være glade for det. Det kræver dog nok – ligesom shampoo barene – at ens hår ikke er alt for problematisk tænker jeg…

   Stort knus herfra ♡
   ~ Karolina

   Svar
 3. Mie siger:

  Super nice artikel. Jeg vil gerne prøve argan olie til håret, da jeg har læst om den nærmest alle vegne. Men ved du hvad forskellen er på de mange brands? Eksempelvis synes det at være noget dyrt med den fra John Masters http://www.puregreenshop.dk/john-masters-okologisk-arganolie-59-ml.html til kr. 379 for blot 59 ml til sammenligning med eksempelvis denne fra Chleopatra, hvor du får 100 ml for 129 https://www.chleopatra.dk/butik/argan-olie/ Ved du hvad forskellen er på disse og er det det værd, at give de ekstra mange penge? Begge butikker nævner 100% økologisk.

  Svar
  • Karolina siger:

   Hej Mie.

   Der kan være forskel på om det er koldpresset eller ikke. Koldpresset olie er ikke varmebehandlet, og er derfor helt intakt. Står der ikke at den er koldpresset (eller mekanisk presset), er den med sikkerhed varmebehandlet. Sidstnævnte er en langt billigere måde at producere olie på, og prisen er derefter. Men når det så er sagt, så ved ikke hvilken metode de to nævnte firmaer bruger, og når det er til håret, syntes jeg bare at du skal vælge Chleopatras (bruger selv olierne herfra til hår og kropspleje).

   Stort knus herfra ♡
   – Karolina

   Svar
  • Karolina siger:

   Hej Line.

   Her fra guiden er jeg super vild med sorte sæbe – den er lækker til kroppen også 🙂 Ellers anbefaler jeg bare, at man køber sin showergel i helsekosten, i stedet for i de typiske butikker. Her er det lettere at finde en mildere udgave uden en masse skrap og udtørende kemi.

   Stort knus,
   Karolina

   Svar
 4. Sarah siger:

  Hej. Jeg har købt den african black soap, som du linker til, da jeg længe har ledt efter noget rent der ikke skader håret og sundheden. Jeg har vasket mit hår to gange med den, men synes mit hår føles lidt voks-agtigt bagefter. Det ser ikke fedtet ud. Jeg har også prøvet at skylle med æblecideredikke. Har du oplevet det samme?

  Svar
  • Karolina siger:

   Hej smukke ♡

   Jeg elsker African Black Soap til håret og huden, men jeg har også ret tørt hår. Nu hvor jeg har extentions i håret, bruger jeg gerne Kevin Murhpys produkter. Det filtrer for meget hvis jeg bruger shampoobarene. Bruger serien der hedder HydrateMe. Mærket er ikke øko, men de bruger naturlige ingredienser et langt stykke hen af vejen.

   Stort knus ♡

   Svar
 5. Luise siger:

  Hej Karolina.
  Hvor er jeg bare glad for at have fundet din blog, endelig en der har samme værdier som jeg selv. 🙂

  Jeg har dog et spørgsmål, den hårkur du anbefaler Cocoa Butter Whip, kan man i princippet ikke lave den selv, da de eneste ingredienser er kakaosmør og jojoba olie? (vil lige hører inden jeg køber noget jojoba olie 🙂 )

  Og hvor meget fugt giver den? Jeg har stort krøllet hår, så det kræver meget fugt. Jeg har prøvet med både mandelolie og kokosolie efter bad samt når det har virket tørt, men syntes ikke at det trænger ordentligt ind og fugter mit hår. Har du nogen idé hvad jeg kan prøve, da jeg syntes at John Masters er små dyr på et SU budget.

  Forset god dag. 🙂

  Svar
  • Karolina siger:

   Hej Luise.

   Tusind tak for din kommentar og dit fine spørgsmål – og stort velkommen til bloggen ♡
   Du kan helt sikkert sagtens lave den selv, hvis du er til det : ) Men jeg vil sige, at hvis du har et meget krævende og stort hår, kan det være en lidt for ‘alternativ’ metode. Denne fedter mere end den fugter. I stedet kan det være en ide at prøve med Kevin Murphys hårprodukter, som er vanvittig lækre til det mere krævende hår. De koster lidt, men du skal kun anvende ganske lidt, så de holder længe.
   På Finally Fit forløbet, har makeup- og hår-ekspert Christina Nanna, delt en lækker hårguide med os, du kan dog også se hendes guide til Kevin Murphy produkter på hendes blog: Se guiden til Kevin Murphy produkter her >>>

   Stort knus ♡

   Svar
   • Luise siger:

    Hej Karolina, tusind tak for hurtigt svar.
    Jeg har ny prøvet Kevin Murphy hårkur og uha hvor mit hår havde brug for fugt som den har fået af den. Selvom der er mange ting i, er der ikke allergi fremkaldende stoffer og alt sådan noget stads, og det kan vi lide! 😉

    Tak fordi du ville give dig tid til at finde link til mig. 🙂
    Hav en fantastisk weekend. 🙂

    Svar
 6. Mette siger:

  Hej Karolina ☺?

  Jeg er helt vild med dit hår, dine vipper og dine bryn! ? kunne du have tid og lyst til at lave et indlæg omkring de mindst skadelige/de bedste metoder til at få lavet de ting? Synes det er en jungle! ?

  Tak for alle de gode indlæg du laver ?

  Knus Mette

  Svar
  • Karolina siger:

   Jeg har købt en saltvandssparay hos en øko frisør, men den kan sååå nemt laves selv, hvis man gider ; ) Kog 2-300 ml. vand, tilsæt 4 spsk. salt og lad det koge videre til saltet er opløst. Derefter kan man tilsætte lidt hårgele hvis man ønsker at det skal give mere hold, eller lidt olie for mere fugt. Køles af og hældes på en sprayflaske. Easy : )

   Svar
 7. Eva siger:

  Hej Karolina.
  Jeg er også i gang med projekt nedtrapning af hårvask, og er nu nede på at vaske håret hver 3. dag. Det er stadig fedtet på 2. dagen,og også lidt på 1. dagen synes jeg, men det lever jeg så med, og hvis det er MEGET slemt, bruger jeg lidt tørshampoo, hvad tænker du om tørshampoo?
  Nå men jeg har købt Black soap ala akamuti, et fint rent produkt og jeg har også brugt den fra earth pure, men jeg synes de fedter mit hår mere..Faktisk synes jeg at din hippie metode med natron fungerer bedst, men er det ikke lidt hårdt for håret på sigt, jeg tænker det slider?
  Bruger jeg mon for meget akamuti, eller skal jeg bare give det lidt mere tid, til hovedbunden får en naturlig balance igen? 🙂
  Lidt rodet, men jeg har hårkrise og jeg nægter at gå tilbage til almindelig shampoo:-)
  Mvh
  Eva.

  Svar
  • Karolina siger:

   Hej Eva!

   Hippiemetoden skulle faktisk være ret skånsom for håret. Men den kræver lidt tilvænningstid… Så den vil jeg mene at du sagtens kan bruge, hvis det er den der passer bedst til dit hår.
   Tørshampoo anbefaler jeg at man laver selv: Bland 1 spsk natron, 4 spsk Arrow Root pulver (eller Majs Stivelse) sammen i et glas. Har du mørkt hår, kan du blande en tsk mørkt kakako i blandingen.
   Du kan evt. tilsætte et par dråber æterisk olie for duftens skyld.
   Du påfører din hjemmelavede tørshampoo, i hovedbunden, med en stor makeupbørste. Jeg bruger den ofte ;D

   Knus, Karolina

   Svar
 8. Lisbeth siger:

  1000 tak for din fine blog, super god losning.
  Jeg startede i sommer 2014 med kemi hår, og det gik super godt. Eneste tidspunkt hvor det virkelig har irriteret mig, er når jeg skulle klippes (havde halvlangt hår) INGEN frisør har kunne forstå det og prøvet at presse til at vaske det

  Svar
 9. Lone siger:

  Hej Karolina,
  Når du kan nøjes med at vaske hår 1 gang pr. uge ca., skyller du så håret de andre dage eller undgår du helt vand i håret? Eller bruger du føntørreren? Eller har du andre tip? Tænker her på ens mareridt med ustyrligt morgenhår og hvirvler som har taget magten i løbet af natten

  Svar
  • Karolina siger:

   Hej Lone.

   Tusind tak for dit spørgsmål ♡

   Nej det blir kun vådt en gang om ugen 😉
   (Træner jeg meget, kan det være nødvendigt med en ekstra vask eller skylning ;))

   Jeg klarer morgenhåret med et fladjern / krøllejern – eller en knold på de travle dage 😉

   Jeg har langt hår – så det er nok nemmere end kort hår tænker jeg! 😉 – der kan en skyller eller måske en saltvandspray (fås hos øko frisøren) måske være nødvendig..

   Knus, Karolina

   Svar
 10. Sabine siger:

  Hej Karolina

  Nu hvor vejret er skiftet, døjer jeg rigtig meget med elektrisk hår. Så ville hører om du havde nogle tips eller gide råd til at komme dette til livs..

  Mvh Sabine.

  Svar
  • Karolina siger:

   Hej Sabine!

   Jeg oplever selv at mit hår bliver nemmere elektrisk, når det er tørt, derfor bruger jeg lidt kokosolie i håret mens det er vådt (ganske lidt) – det fugter håret, får det til at se sundere ud og gør det mindre elektrisk 🙂

   Svar
 11. Karina Christensen siger:

  Fed fed inspiration 🙂
  Etsy.com er jeg helt vild med! Der må jeg helt klart få bestilt noget fra snart!!! Når jeg mangler igen…
  Jeg har lige fået købt mig crystal deo fra urtekram i glas, øko lavendel dusch sæbe og en øko geranium shampoobar i en helsekostforretning. Som balsam/hårkur har jeg arganolie…

  Mangler dog en god øko olie/lotion, helst med kokos, til kroppen og en ansigtscreme til kombineret hud… Noget du kan anbefale?
  Synes forresten deo fra urtekram ik hjælper mig særlig godt efter et par timer, hvad bruger du?

  Jeg eeelsker din blog smukke!

  Svar
  • Karolina siger:

   Tusind tak smukke ♡ ♡ ♡

   Ja Etsy.com er så fin! Der er virkelig mange lækre og sjove ting 🙂

   Olie / lotion til kroppen, plejer jeg at bruge mandel olie eller kokos-olie. Det er så nemt! Smører det på efter badet, mens huden stadig er fugtig, og tørrer mig derefter. Så er huden dejlig fugtet, uden at man er for fedtet.

   Af ansigtscreme, bruger jeg i øjeblikket Dr. Hauschka’s ansigtscreme sammen med ansigtsolien: http://www.pureshop.dk/dr-hauschka/dagcreme-flydende-30-ml
   http://www.pureshop.dk/dr-hauschka/ansigtsolie

   Af deo. plejer jeg at bruge krystaldeo, eller ingenting; min oplevelse er, at jo mere deo man bruger – jo mere har man brug for den.. så jeg anbefaler gerne, at man dropper alt dårligt deo, og skifter til en mild og allerhelst krystaldeo (lige de første dage/uge, kan det give lidt lugtgener; indtil at kroppen har vænnet sig til ikke at bruge deo)

   Stort knus ♡

   Svar
 12. Sarah siger:

  Og hold op hvor er det billigt 🙂 Sorry jeg poster så mange svar, men har mega optur over din guide og hjemmeside, du kommer med nye tiltag og ikke bare en fordregning af andre blogge 🙂 <3

  Svar
 13. Sarah siger:

  WAOW etsy.com er en skøn side, er det ligegyldigt hvilken shampoobar man vælger, tænker om de alle sammen er rene? fandt en hamp bar 🙂

  Svar
  • Karolina siger:

   Ja den side er SÅ fed – der er så mange kreative mennesker ♡ Min favorit er den sorte sæbe fra Akamuti, den er særlig god til problemhud, så måske den var et godt valg. Også en af de billigste, da den bliver sendt fra England ♡

   Svar
   • Sarah siger:

    Hvordan bruger man baren? Skummer man den i hænderne eller massere baren direkte i håret? Kan man deles om den, eller skal man have en hver? Hvordan opbevare du baren når du ikk bruger den? Sorry for alle de spørgsmål, men den her shampoo verden er helt ny for mig 🙂

    Svar
    • Karolina siger:

     Dine spørgsmål er hjerteligt velkomne smukke! ♡ Du kan bruge den præcis som du vil, hvis du putter den direkte i håret, kommer der en del sæbe på, så det er lidt en smags sag 🙂
     Du kn have den liggende på et lille træfad eller en sæbeskål, de bedste er dem med “riller” så vandet kan løbe af og sæben kan tørre. Ellers bliver den splattet hvis den liger i vand.. 😉 (kan købes i boligbutikker)
     Så i min lokale helsekost forleden, at man kunne købe en metaldåse til sin sæbe, så det er jo også en mulighed 🙂

     I kan sagtens bruge den samme sæbe, det du kan gøre, er at skære den over i mindre stykker. Dele den i 4 f.eks., så den bliver hurtigere brugt og derfor ikke ligger for længe og samer bakterier 🙂

     Vær dog forberedt på, at det kræver lidt tilvænning, når I skifter. Håret føles mindre “glat” under selve vasken, men er lige så blødt og lækkert som det plejer, når det er tørt.

     God fornøjelse 🙂

     Svar
 14. Sarah siger:

  Super fed guide Karolina 🙂 hvordan er de der shampoo barer, skummer de i håret som en alm? Vil helst sikkert prøv hippi metoden, har fået voldsom skæl og sår i hovedbunden, hvilken eddike vil du anbefale? og er det ligegyldigt hvilken natron?

  Svar
  • Karolina siger:

   Tusind tak smukkesen ♡ Ja de skummer, måske lige knap så meget som en heftig shampoo 😉
   Du kan faktisk bare bruge den billigste mad eddike og ren natron. Vær påpasselig de steder hvor du har sår, prøv dig forsigtigt frem. Sørg for at skylle natron ordentlig ud 🙂 ♡

   Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] parfume, stearinlys, luft-friskere) og parabener i kosmetik og personlige plejeprodukter. Se guiden Hårpleje Uden Kemi og læs første del af denne serie i to […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *