GUIDE: KÆRLIG KOSTPYRAMIDE

Kærlig Kostpyramide | KarolinaKaersner.com

Din guide til Kærlig Kost

 • KÆRLIG KOSTPYRAMIDE = STABILT BLODSUKKER
 • KÆRLIG KOSTPYRAMIDE = FEDTTAB
 • KÆRLIG KOSTPYRAMIDE = OPTIMAL ENERGI
 • KÆRLIG KOSTPYRAMIDE = STÆRKT IMMUNFORSVAR
 • KÆRLIG KOSTPYRAMIDE = HORMONER I BALANCE

Din krops brændstof

Når vi taler om kost, vil jeg gerne bede dig om, først at anerkende hvad mad egentlig er til for.

Det er ikke til for at du skal have noget at lave, til anledning af socialt samvær, belønning, afslapning eller flugt fra dine følelser – selvom at vi mange gange bruger mad til det..

Mad er til for, at din krop skal fungere optimalt, at du skal have energi, overskud, og tænke klart. Det er til for at opbygge din krop og reparere den når det er nødvendigt.

Maden fungerer som brændstof og byggesten. Både for din krop og dit hoved. Derved er maden også med til at bestemme balancen i dine hormoner – som igen er med til at bestemme dine følelser, og altså hvordan du har det.

Kosten & den moderne verden

I vores moderne verden, tillægger vi kosten alt for lidt betydning.

For eksempel, at forsøge at helbrede en sygdom, uden at se på patientens kost, er lige så tåbeligt som at undre sig over, hvorfor bilen går i stå hvis man har hældt cola i benzin tanken..

Eller når vi spiser en virkelig ringe kost og ikke kan tænke klart, koncentrere os eller vores følelser er ‘ude af kontrol’ – er ligesom hvis vi hældte sovse-kulør i sprinklervæsken og undrede os over at vi ikke kunne se ud af forruden..

Bygger du din krop af franskbrød?

Det er så simpelt: Bygger du din krop op af franskbrød, cola, færdigretter og chokolade? – så er resultatet også derefter. Så vil det ikke bare kunne ses, men det vil kunne mærkes.

Det er dog rigtig vigtigt at understrege, at det ikke handler om at gøre noget mad forbudt. Det handler om at skabe bevidsthed omkring, hvordan det forskellige mad påvirker dig og din sundhed, og spise mest af det der føles som det rette for dig, og nøjes med at nyde resten, i mindre mængder.

‘Mængder’ er nemlig kodeordet her.

Jeg spiser selv næsten alt, engang imellem. Men jeg spiser mest af det, der ikke bare nærer min krop, men også måden hvorpå jeg ønsker at have det.

Kosten vil påvirke hvordan du har det. Både hvis du er sund og rask, men også hvis du døjer med nogle af disse ting:

Det vil påvirke din krop udenpå: deller, overvægt, rynker, bumser, appelsinhud, mat, grå og uren hud, eksem..

Det vil påvirke din krop indeni: inflammation, sygdom, manglende energi, allergi, svamp, dårligt immunforsvar..

Det vil påvirke din hjerne: hukommelsesbesvær, koncentrationsbesvær, angst, depressioner..

Det vil påvirke dine følelser: lille eller ingen sexlyst, lettere til tårer, øget temperament, “verden er imod mig”, offer-følelse, ked af det, ulykkelig, “kan ikke tage mig sammen”, forringet livsglæde..

Det er vigtigt her at tilføje, at jeg ikke mener at kosten er skyld i alle disse ting, der er naturligvis mange faktorer der spiller ind, men det er værd at vide, at i mange tilfælde, kan kosten forværre eller forbedre de nævnte ting..

Ordentligt brændstof: rigtig mad!

Den mad du spiser, påvirker altså stort set ALT i dig. IKKE kun om du er tyk eller tynd. Eller sund eller syg. Men også hvordan du har det – dine følelser og dit overskud.

Og vi kan nok hurtigt blive enige om, at vi nyder vores liv så meget mere, når vi har overskud, energi og er i godt humør!

Derfor: Hvis du vil have det godt – skal du spise mest RIGTIG mad, der nærer din krop og nyde resten, i mindre mængder.

Kærlig Kost

Meget af det mad du finder i supermarkedet, har i virkeligheden ikke ret meget med mad at gøre..

Det er så forarbejdet og fyldt med tilsætningsstoffer – at din krop slet ikke kan genkende det som mad.

Så i stedet for at din krop får dejlig kærlig næring, som den kan bruge til noget, får den skidt forklædt som mad, som den skal kæmpe for ikke gør skade.. og her taler vi om meget af det du finder i supermarkedet.

For at forklare det meget simpelt, kan vi sige, at det meget af det mad der kommer med en varedeklaration – ikke er “rigtig mad”.

Det er forskellige forarbejde ting sammensat og oftest tilsat tilsætningsstoffer for at det kan holde sig længe og for at tage den grimme smag..

Rigtig mad, er det der ofte kun er én ting: dvs. en kylling. En gulerod. Et blomkål.

Det er dét, størstedelen af din kost, bør bestå af. Det er det din krop forstår.

Rigtig mad er Kærlig Kost, som din krop bliver smuk, slank og fyldt med energi af, og som du får det fantastisk af!

Der findes INTET der kan gøre det samme for dig og din krop, som Kærlig Kost gør!

Vigtigt: Ingen restriktioner

Det er vigtigt at understrege, at det ikke handler om at gøre noget mad forbudt. Det vil aldrig føles godt eller holde i længden.

Det handler om at lære hvordan det forskellige mad påvirker dig og din sundhed, og spise mest af det der føles som det rette for dig og din krop, og nøjes med at nyde resten, i mindre mængder.

‘Mængder’ er nemlig kodeordet her.

Jeg spiser næsten alt selv, engang imellem. Men jeg spiser mest af det, der ikke bare nærer min krop, men også nærer måden hvorpå jeg ønsker at have det.

I stedet for at tænke at du skal ændre hele din kost på én gang og at der er en masse du ikke må spise, så vil vi tage en helt andet indgangsvinkel til din kost-opgradering.

En som er meget mere kærlig, nydelsesfuld og EFFEKTIV.

Vi vil nemlig fokusere mere på alt det du GERNE må spise, og mindre på det du ‘ikke må’ – sidstnævnte findes nemlig slet ikke her.

Der er dog visse madvarer du vil mærke der vil gøre dig godt, og visse madvarer, du vil mærke, er bedre at holde til at nyde i mindre mængder.

Der er altså ikke noget som du slet ikke må spise.

Men der er mad som du med fordel kan spise mere af og mad som du med fordel kan spise mindre af, når du gerne vil have det fantastisk!

Kærlig Kostpyramide = Rigtig mad

 • KÆRLIG KOSTPYRAMIDE = Grøntsager & rodfrugter
 • KÆRLIG KOSTPYRAMIDE = Kød, små fisk, skaldyr & æg
 • KÆRLIG KOSTPYRAMIDE = Sundt fedt i form af koldpressede olier & økologisk smør
 • KÆRLIG KOSTPYRAMIDE = Nødder, kerner & frø
 • KÆRLIG KOSTPYRAMIDE = Bær & frugt
 • KÆRLIG KOSTPYRAMIDE = Hjertet i toppen: Alt det andet – og alt det du nyder og har lyst til (alt det du måske tidligere har gjort forbudt!)

Husk det her er det du kan prøve at lade størstedelen af din kost bestå af. Og resten, hører til i hjertet i toppen – der skal stadig være plads til at nyde alt det du har lyst til, i så selvkærlige mængder som muligt.

Vælg gerne din mad i så naturlig form som muligt. Dvs. gerne fra dyr på græs, fremfor dyr i stald med kunstigt foder. Og minimer gerne alle former for forarbejdet mad, kornprodukter, sukker og mælkeprodukter (bortset fra økologisk smør). Husk at det ikke handler om være perfekt; Det handler bare om, at gøre det så godt det nu er muligt for dig, der hvor du er nu.

Kærlig Kostpyramide | KarolinaKaersner.com

KÆRLIG KOSTPYRAMIDE: GRØNTSAGER

Alle slags grøntsager og rodfrugter.

Spis flest grove mørke-grønne grøntsager, da de  indeholder flest gavnlige næringstoffer og er super effektive for din naturlige udrensning! Det kan f.eks. være broccoli, spinat og grønkål.

KÆRLIG KOSTPYRAMIDE: KØD FISK ÆG

Kød: Alle slags kød, gerne af god kvalitet, fritgående og økologisk hvor det er muligt.

Fisk & Skaldyr: Det er bedst at spise flest små fisk og skaldyr, og færre større rovfisk. Tungmetallet kviksølv og miljøgiftene PCB og dioxin ophobes gennem fødekæden, og forekommer typisk i større rovfisk. Stofferne ophobes i fiskens fedtdepoter. Derfor er det bedst at nøjes med små fisk som f.eks. makrel, sild, ansjoser, havkat, rødspætte og skrubbe og nyde større rovfisk, som f.eks tun, helleflynder og sandart, engang imellem.

Æg: Alle slags æg. Gerne være fra fritgående, økologiske høns.

Kød i form af pålæg er ofte forarbejdet, fyldt med e-numre og store mængder salt. Gå gerne efter en så god kvalitet og økologisk som muligt.

KÆRLIG KOSTPYRAMIDE: SUNDT FEDT

F.eks. avocado, avocado olie, olivenolie, fede små fisk, fiskeolie (gerne af god kvalitet, f.eks. Nordic Naturals), nøddesmør, valnødde olie, macadamianødde olie, kokos olie, kokosmælk, økologisk smør (helts rigtig smør, fremfor blandingsprodukter), fedt fra økologisk kød, ghee/klaret smør, kæmpenatlys olie, hørfrø olie, hampefrø olie..

☢ Opvarm helst ikke olier, bortset fra kokos olie. Steg gerne i kokos olie og økologisk smør.

☢ Olier skal gerne være koldpressede og af god kvalitet, ellers er de varmebehandlede og ødelagte.

KÆRLIG KOSTPYRAMIDE: NØDDER

Alle slags nødder, kerner og frø i moderate/mindre mængder.

KÆRLIG KOSTPYRAMIDE: BÆR

Bær: Alle slags bær.

Frugt: Frugt er sundt, men det er værd at vide at det også påvirker dit blodsukker meget. Nyd derfor gerne frugt i mindre mængder. Spis desuden gerne nordiske frugter som æbler og pærer, fremfor søde sydlandske frugter som f.eks. ananas og mango, der indeholder meget mere frugtsukker og derfor belaster dit blodsukker mere.

Bær er pga. af den tynde skal, meget modtagelige overfor sprøjtegifte, og bør derfor optimalt være økologiske eller usprøjtede.

KÆRLIG KOSTPYRAMIDE: ❤

Hjertet betyder, at en del af en holdbar og sund kostpyramide, er at spise PRÆCIS HVAD DU HAR LYST TIL.

Det er IKKE et “cheat-meal” – fordi det ikke er snyd! Hvis du VIRKELIG har lyst til noget, så spis det! Der er bare to ting, jeg vil invitere til at du er opmærksom på:

 1. Spis til du er tilfredsstillet – og ikke prop-mæt.. (dette kræver øvelse for mange af os!)
 2. Du skal gerne STOR-NYDE det og arbejde på, ikke have dårlig samvittighed! (dette kræver også øvelse for mange af os, så det er ok hvis det ikke lykkedes lige med det samme!)

Det er dog en god ide at holde dig fra det du evt. ikke kan tåle.

KÆRLIG KOSTPYRAMIDE: SPIS DESUDEN

Kulhydrater.
Kulhydrater har været udskældt i mange år. Først var det fedt, så var det kulhydrater, mælkeprodukter og nu er det kød mange steder. Min holdning er, at du har brug for det hele – det er mængderne og kvaliteten der er afgørende for om det nærer dig eller ej. Kulhydrater har vi alle brug for, det der kan være et problem for nogle, er at de får mange flere end kroppen har brug for.
Jeg fortrækker personligt kulhydrater i form af grøntsager, søde kartofler, nødder og kerner, lidt frugt og lidt quinoa – men nyder også søde sager og desserter engang imellem, så her får jeg faktisk en del kulhydrater, og har derfor ikke brug for en hel masse flere i min kost, udover de nævnte. Derfor spiser jeg ikke så meget brød og pasta til dagligt. Er du meget aktiv og er du meget slank, vil din krop ofte have brug for flere kulhydrater.

Alle krydderurter og krydderier.

Krydderier må gerne være ‘rene’ og ikke tilsat dårligt salt, sukker og smagsforstærkere..

Salt må gerne være ubehandlet “rigtig salt” og ikke det vi normalt kalder “bord salt”. Det skal f.eks.være ubleget Himalayasalt eller ubleget havsalt.

KÆRLIG KOSTPYRAMIDE: DRIK

Vand: Vigtigst af alt er.. VAND! Drik 1,5-2 liter rent vand dagligt + mere når du træner eller trænger til det.

Urtethe: Er super godt for dig, så nyd endelig masser af det!

Grøn the: Er super sundt og har en stor udrensende effekt. Nyd gerne et par kopper dagligt, hvis du kan lide det.

Sort the & Kaffe: Nyd gerne et kopper dagligt hvis du nyder det, men se om du kan undgå det om aftenen.

Grøntsagsjuice & Grøntsagssmoothies: Nydes meget gerne dagligt – det er en genial måde at få ekstra grøntsager på, hvis du ikke får spist nok i kosten.

Nyd i mindre mængder: Sodavand og frugtjuice.

☢ Undgå the i afblegede the-poser; det er stort set alle the-poser, medmindre der står andet på pakken. Du kan købe the i løs vægt og ublegede the-poser i helsekosten.

The og kaffe må meget gerne være økologisk, da det er en af de mest sprøjtede fødevarer i verden.

Inspiration til sund & simpel mad

Jeg er ingen gourmet-kok og bliver det heller aldrig; det interesserer mig ikke, at bruge lang tid i et køkken.. men jeg elsker lækker SUND og SIMPEL mad!

Derfor har jeg lavet en mini e-bog, med inspiration og idéer, til super simpel mad til hele din uge!

Lige nu får du den gratis med som bonus, når du tilmelder dig nyhedsbrevet:

Modtag mine 2 gratis ebøger: Tilmeld dig nyhedsbrevet her >>

Kærlig Kost Pyramide Wallsticker | Karolina Kærsner

De søde folk bag Wallstickerland.dk har lavet min Kærlig Kost Pyramide som wallsticker! ♡ Den er sååå fin! – og hænger nu i mit køkken til daglig inspiration. Du kan bestille Kærlig Kost Pyramiden som wallsticker hos Wallstickerland.dk

Din krop er unik

Jeg vil til slut minde dig om, at dette er det der virker for mig og mange af mine klienter. Du skal dog huske, at du er unik – og det er din krop også. Der findes intet rigtigt eller forkert. Vi har alle vores egne behov og selv disse ændrer sig. Det jeg lærer mine deltagere på mit Finally Fit – Mind and Body forløb, er at lære deres krop at kende, at mærke ind i hvilken kost der er den rette for dem og deres krop. Det samme vil jeg invitere dig til. Lad dig inspirere, eksperimenter – men husk at der ikke findes noget rigtigt eller forkert – kun du og din krop, ved hvad der er det rette for dig! Det kan ingen sundhedseksperter fortælle dig ♡

 

Tak fordi du læste med. Du er hjertelig velkommen til at dele bloggen og en kommentar herunder.
 

Skøn dag til dig!

43774

Vil du lære, hvordan du (ligesom mig) får en krop og et liv du elsker – uden tilbagefald?

Skriv dig op på min mail-liste og få mine bedste historier, tips og tilbud.
28 replies
 1. Michael siger:

  Og for resten hvad med bælgfrugter som f.eks. røde kidney bønner, kikærter m.m. Hvorfor indgår denne type fødevare ikke i din kærlig kost pyramide? 🙂
  Vh.
  Michael

  Svar
 2. Michael siger:

  Hej Karolina
  Kom lige tilfældigt forbi din blog og synes egentligt at du har meget spændende at byde på sådan lige umiddelbart 🙂
  Dog kan jeg ikke helt forstå hvorfor du bl.a. ikke mener at et produkt som havregryn har sin plads i kærlig mad pyramiden (undtagen måske i hjerte-delen). Mange andre som er fortalere for sund kost har da ingen “problemer” med at anbefale f.eks. havregryn?
  Noget af det nye på brødmarkedet er jo også “grødboller” baseret på eksempelvis havregrød.
  Vh.
  Michael

  Svar
  • Karolina siger:

   Hej Michael.
   Tusind tak for din kommentar og fine spørgsmål. Det korte svar er, at der er stor forskel på, hvad ‘sundt er’; der findes ikke ét korrekt svar for alle. Jeg henvender mig primært til kvinder, som har kæmpet en del med maden. Det betyder ofte at det er kvinder der har spist alt for meget sukker og for mange kulhydrattunge madvarer i lang tid. Og måske gerne vil tabe sig og mindske sin sukkertrang. Her kan det være rigtig gavnligt at begrænse disse ting i en periode. Jeg går ikke ind for forbud af nogen art, så det betyder ikke at der er noget som er ‘forbudt’, men jeg anbefaler at lade hovedparten af vores hovedmåltider bestå af ting fra Kærlig Kostpyramiden i en periode.
   Er man derimod rimelig aktiv, sund og har en fornuftig fedt%, er der ikke nødvendigvis noget i vejen med at spise f.eks. havregryn engang imellem.
   Men igen; det her er naturligvis kun groft skitseret. På mit forløb ser jeg nærmere på hver enkel og dennes behov.

   Rigtig skøn dag til dig,
   – Karolina

   Svar
 3. Christina siger:

  Hej Karolina.
  Spændende at læse en anderledes forståelse af sundhed, og dejligt med den positive stemning du har.
  Jeg kan dog ikke undgå at bekymre mig om manglende indtag og information om kostfibre? Vælger du udelukkende at få dine kostfibre fra grønt?

  Mvh. Christina

  Svar
  • Karolina siger:

   Hej Christina.

   Fibre er enormt vigtige – det har du helt ret i – især når vi spiser en proteinrig kost. Kærlig Kost giver helt naturligt mange gode fibre, pga. det høje indtag af grove grøntsager, samt indtag af f.eks. kerner.

   Jeg anbefaler gerne at man laver “stenalderbrød” – af nødder og kerner, med hørfrø og sesamfrø som har et højt fiberindhold (18g fibre pr. 100g).

   Derudover anvendes der mange gode fiberkilder i madlavningen – som f.eks. “Husk” loppefrøskaller (85g fibre pr. 100g), affedtet kokosmel og affedtet mandelmel (40g fibre pr. 100g).

   Så selvom man ikke spiser rugbrød (9g fibre pr. 100g) – så får man de gode og rigtig nok meget vigtige – fibre alligevel.

   Knus, Karolina

   Svar
   • Tanja siger:

    Hej Karolina. Jeg har altid brugt mandelmel, men jeg kan se, at du anbefaler det affedtede. Kan du forklare hvorfor? kh Tanja

    Svar
    • Karolina siger:

     Hej Tanja.

     Tusind tak for dit spørgsmål ♡ Det er faktisk bare fordi at jeg syntes at det virker lidt bedre i bagning, fiberindholdet er en del højere i den affedtede variant, så jeg syntes at det bliver lidt mere luftigt da fibrene suger væske til sig. Jeg bruger dog også almindelig mandelmel, hvor jeg ofte bare blender hele mandler til mandelmel, så det er en lige så fin mulighed 🙂

     Stort knus herfra ♡
     – Karolina

     Svar
 4. Elisabeth siger:

  Er lige startet på at spise mere efter kærlig kost principper.
  Du skriver et sted det er godt med flere forskellige fiber.
  Kunne det være cia frø, kværnede hørfrø, loppefrøskaller, fiber kokosmel og affedtet mandelmel? Eller hvordan 🙂 hvis man nu spiser kød/fisk og grønt til frokost, hvordan ville du så tage kosttilskudende?

  Og til sidst er det bare den enkelte pr. Dag så det først er husk dagen efter cia frø osv.? Efter de mængder du skriver ved basic kosttilskud 🙂

  Svar
  • Karolina siger:

   Hej Elisabeth.

   Så dejligt at du er begyndt at spise efter Kærlig Kost principperne ♡ Det vil både du og din krop komme til at elske!
   Yes – de fibre du nævner er alle fine!
   Du behøver ikke at planlægge hvilke fibre du tager på hvilke dage, det vigtigste er at du ikke tager de samme fibre hver dag, men at du skifter imellem dem.
   Du kan tage loppefrøskaller i et glas vand, og drikke dem med det samme. Det er ikke den ‘lækreste’ løsning, men det er en god ide, hvis du ikke får fibre på anden måde i løbet af dagen.

   Jeg håber at det gav dig svar på dit spørgsmål smukke ♡
   Knus, Karolina

   Svar
 5. Jane siger:

  Hej Karolina
  Super god blog du har lavet 🙂 Elsker at følge med og læse dine indslag.
  Har lige et spørgsmål i forhold til Skyr.. Anbefaler du at man holder sig helt fra det og er det så slemt hvis man “kun” spiser det til morgenmad?
  På forhånd tak
  Venlig hilsen Jane 🙂

  Svar
  • Karolina siger:

   Hej Jane!

   Tusind tak for dit spørgsmål ♡

   Jeg anbefaler at mælkeprodukter (hvis de skal indgå i kosten overhovedet), kun spises en gang imellem eller kun som “tilbehør”.

   Vores fordøjelse er ikke gearet til at omsætte mælkeprodukter, når vi er over ammealderen – og de skaber problemer for de fleste af os (mange ved bare ikke at det er pga mælkeprodukterne…).

   Det er feks problemer som uren hud, oppustethed, tynd mave, hudproblemer som eksem, skæl, udflåd, slim i halsen, inflammation, candida, skedesvamp mm..

   Derudover vil fedtfattige mælkeprodukter (som skyr), lave ballade med vores blodsukker – noget de fleste af os har nok af i forvejen 😉

   Så især om morgenen er det vigtigt med protein og sundt fedt, for at holde blodsukkeret stabilt – og derved holde væres appetit naturlig stabil og undgå sukker-cravings eller eftermiddags energidyk.

   Så alt i alt – indgår skyr ikke som en del af en sund kost hos mig – men det kan nydes ved sjældne lejligheder hvis lysten skulle opstå ♡

   Håber at det gav dig svar på dit spørgsmål 🙂

   Knus, Karolina

   Svar
 6. Anne siger:

  Hej Karolina. Hvordan er det med lactosefri mælk? Det bruger jeg gerne til en cafelatte hver dag – er det også skadeligt? Vh Anne

  Svar
  • Karolina siger:

   Hej Anne!

   Jeg anbefaler heller ikke laktosefri mælk..
   Har man f.eks. svingende / lav energi, lyst til søde sager (især eftermiddag / aften), føler man sult selvom man egentlig har spist, vejer man mere end man elsker, ekstra fedt på “kærligheds-håndtagene”, besværet fordøjelse, oppustethed, uren hud eller skedesvamp/udflåd..
   – kan det være en fordel at skære ned på mælkeprodukter, også det laktosefri – og nøjes med at nyde det en gang imellem.

   Knus, Karolina

   Svar
 7. Gladys siger:

  Hej Karolina

  Jeg følger dine råd og er virkelig glad for denne kostpyramide 🙂

  Jeg har et spørgsmål: Hvorfor må man ikke opvarme andre olier end kokosolie?

  Knus Gladys

  Svar
  • Karolina siger:

   Hej Gladys!

   Det er jeg så glad for at høre ♡ Grunden til at jeg ikke anbefaler at opvarme andre olier end kokosolie, er at kokosolie er den eneste olie af mættet fedt, og derfor er den eneste der er varmestabil. Ligesom økologisk smør. Andre olier bliver ødelagt ved opvarmningen og bliver derfor usudne og skadelige for os. De bør nydes kolde. Dog kan olivenolie, tåle en meget let opvarmning. Men den bør ikke bruges til stegning feks., som ofte er ved høje temperaturer.

   Svar
 8. Sofie siger:

  Kære Karolina.

  Altså jeg synes kort sagt, at du er GENIAL! Og jeg ærger mig over, at jeg først kommer forbi din blog nu! Har lige brugt hele min aften på at udforske din side fuldstændig, Synes dine oplæg er så tankevækkende, og lige hvad min krop har brug for. Så tusinde tak for det!
  Jeg har dog et spørgsmål, med hensyn til det her med, at du undlader plastik fuldstændig, altså er det sådan at du aldrig rører ved noget plastic nogensinde agtigt eller hvordan? 🙂

  Og med hensyn til madvarer, som er i plastic. Hvordan køber du så dit pålæg og kød? Da det jo er pakket ind i plastic.

  Mvh Sofie 🙂

  Svar
  • Karolina siger:

   Hej smukke!

   Tusind tak ♡ Jeg er så glad for at have dig med på bloggen her 🙂 Tak for dit meget relevante spørgsmål! Jeg har også plastik i huset, men jeg undgår det, så mange steder som overhovedet muligt. Det absolut vigtigste område, er i forbindelse med madlavning, især opvarmning og opbevaring af mad.

   Så det vigtigst at skifte ud, er ting som: elkedel, grydeskeer, skåle, madkasser, drikkedunke, beholdere til mad, gryder/pander (teflon er skidt, rustfrit stål af god kvalitet eller vedligeholdt støbejern er langt bedre). Undgå fuldstændig varmt mad i plastikbakker og kaffe i plastikkopper (automatkaffe). Undgå fryseposer (især til varmt mad).

   Derefter, kan du efterhånden, skifte andre ting ud også. Så hver gang du er ved at købe noget i plastik; så spørg dig selv, om der findes et andet alternativ i rene materialer som glas, træ eller rustfrit stål.

   Jeg køber af og til kød i supermarkedet, som desværre er i plastik.. Men foretrækker at få det direkte fra slagteren f.eks. Pålæg køber jeg meget sjældent, da det oftest indeholder en masse skidt, e-numre, salt og sukker.. :/
   Grøntsager anbefaler jeg at købe hos øko. gårdbutikker eller direkte fra øko. landbrug, nogle bringer endda ud. Det er ofte billigere end i butikkerne. Brug Google til at finde noget tæt på dig. I mange byer er der også grøntsagsmarkeder.

   Knus, Karolina

   Svar
 9. Amalie siger:

  Sikke en dejlig artikel 🙂 Jeg er dog KÆMPE brød- og mælkeelsker, og det vil jeg aldrig lægge på hylden, men jeg har så heller ikke problemer med ikke at kunne tåle det, da jeg er “naturligt” undervægtig. Altså født undervægtig 🙂
  Det kan være, du kan hjælpe mig med et spørgsmål: Rynkeby er begyndt at lave nogle grøntsagsjuice. Mener de hedder “Goodmorning Green Juicing”. Ved du noget om dem, og om de reelt set er sunde? Det er jo en smart, nem måde at få grøntsagsjuice på, hvis det ellers ER sundt. 🙂

  Svar
  • Karolina siger:

   Hej Amalie.
   Ja det ville være skønt, med et ordentligt grøn juice produkt på markedet – til de dage man har lidt ekstra travlt 🙂 Desværre kan jeg ikke anbefale Rynkeby’s nye produkt af 3 grunde:
   1. Det er ikke økologisk (altså fremstillet af sprøjtet frugt og grønt)
   2. Det er fremstillet af koncentrat / puré (Som bliver fremstillet ved varmebehandling = næringsstoffer / vitaminer går tabt)
   3. Det færdige produkt er pasteuriseret (Varmebehandlet for at det kan holde sig længe = næringsstoffer / vitaminer går tabt (igen))

   Altså er produktet efter min mening ikke sundt på nogen måde – desværre! :/

   Knus, Karolina

   Svar
  • Karolina siger:

   Hej Ann. Tak for dit spørgsmål! Jeg anbefaler at begrænse eller undlade mælkeprodukter i det daglige, og nøjes med at nyde dem engang imellem.
   Det er rigtig nok, at økologiske fede oste, smør og fløde er langt bedre, end magre mælkeprodukter, men mange gange har vi fået for mange mælkeprodukter igennem vores liv, så det er en god ide at holde en pause hvor man helt undlader (8-12 uger) og derefter nyder dem en sjældent gang imellem hvis man har lyst og hvis man tåler dem (fordøjelses-besvær, ondt i maven, tynd mave, oppustethed, uren hud, eksem, udflåd, inflammation mm, kan være tegn på at man ikke tåler mælkeprodukter)

   Svar
 10. Christina siger:

  Hej Karolina.
  Tak for denne guide:)
  Jeg er begyndt at leve efter dine principper, men har et spørgsmål. Hvad spiser du inden træning?
  Da jeg nu undlader havregryn, frugt og skyr oplever jeg, at min udholdenhed ved løb og styrketræning er blevet dårligere. Har du et par tips til kost inden træning?:)
  Tak for en nem og overskuelig blog som er til stor inspiration.
  Hilsen
  Christina

  Svar
  • Karolina siger:

   Hej smukke ♡

   Tusind tak! Og stort tillykke med din kost opgradering 🙂

   Jeg spiser stort set det samme til alle måltider; kød, grøntsager og sundt fedt! Det giver stabil energi igennem hele dagen og hele træningen.

   Det kan være en rigtig god idé at tage tilskud mælkesyrebakterier og Q10, når man spiser denne kost, fordi selvom vi spiser økologisk og sundt, er der ikke samme næring i maden, som der var engang..

   Kombinationen af disse 2 tilskud, vil give dig en masse ny energi.

   Dosering (på eget ansvar): 5 stk. af 100 mg. Q10 + dobbelt dosis af mælkesyrebakterier evt. fra NDS.

   Fordel på morgen og aften.

   Efter 4 uger, halverer du dosis og fortsætter med denne efter behov.

   God fornøjelse med kosten og træningen smukke ♡

   Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Læs mere i Kærlig Kost Guiden […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *