MIN PERSONLIGE LYKKE-MODEL

Min personlige lykke-model - Karolina Kærsner - KarolinaKærsner.dk

Min personlige lykke-model - Karolina Kærsner - KarolinaKærsner.dk

Min personlige lykke-model.

Min personlige lykke-model, består af de elementer jeg må have i spil, for at kunne leve et lykkeligt liv.

Hvad der gør os lykkelige, er naturligvis en kompleks størrelse, og jeg tror ikke, at der er nogen af os, der føler konstant lykke. Men min personlige lykke-model, er de vigtigste elementer jeg må have i spil, for at skabe de bedste rammer, for at leve et lykkeligt liv. Og på samme måde, har du din personlige lykke-model.

Lykken er at leve et liv, der er et perfekt match til dig.

Vi har alle nogle helt grundlæggende behov, der må have plads, for at vi kan føle os oprigtigt lykkelige.

At lære de behov at kende, at turde give dem plads – er måske det mest selvkærlige, du kan gøre for dig selv.

Alt for mange prøver at leve et liv efter andres lykke-model, og føler sig (pudsigt nok) ikke særligt lykkelige…

Du må finde din egen lykke-model; det der gør dig lykkelig og turde at stå ved det, også selvom at det betyder, at du måske skal leve dit liv anderledes end andre gør. Og måske også anderledes, end du selv havde forestillet dig.

Jeg er helt klar på, hvordan min personlige lykke-model ser ud, og hvilke behov der er de vigtigste for mig. Og at jeg har valgt at skabe mit liv omkring det, er uden tvivl den største grund til, at jeg føler en boblende lykke ud i alle mine celler, næsten hver dag af dette skønne liv.

Jeg har ikke altid kendt min egen personlige lykke-model.

Min personlige lykke-model, er ikke en jeg altid har været klar over eller der bare ‘kom til mig’ og så kunne jeg gå målrettet efter den.

Tværtimod. Det var egentlig først op i mine 30’ere, at det for alvor gik op for mig, hvad min personlige lykke-model var, og at jeg faktisk på mange punkter, allerede havde skabt et liv, bygget op omkring den.

Dette havde jeg gjort, ved ganske simpelt, at ‘mærke efter’ og følge mit hjerte.

Men det var ikke helt så nemt, som jeg måske får det til at lyde.

I mange år, gjorde jeg mig selv enormt forkert over, at jeg ikke ville det samme som alle andre og at jeg på mange måder, var så dårlig til at tvinge mig selv igennem det jeg tænkte at jeg ‘burde’ (læs: ofte det som alle andre gjorde).

Først mange år efter, gav det mening. Og først mange år efter, kunne jeg se, at jeg hele vejen igennem, faktisk var hjulpet af, at have så svært ved at tage mig sammen til det jeg ikke brændte for og tvinge det igennem (selvom at jeg forsøgte, og følte mig som en fiasko når det ikke lykkedes). Det har set i bakspejlet, faktisk sparet mig for mange omveje.

Og hvordan har jeg så fået øje på min personlige lykke-model?

Egentlig er den langsomt blevet tydeligere og tydeligere for mig, igennem mit arbejde med mig selv, og igennem min rejse fra et liv der ikke føltes rart at være i, til et der gør!

Din personlige lykke-model består af de elementer, du bare må have i spil i dit liv, for at du kan skabe et liv, der er et oprigtigt match til dig og skabe de bedste rammer, for at du kan føle dig lykkelig.

Og her må jeg lige komme med en indskudt bemærkning omkring, at det at føle sig lykkelig, jo ikke er at være på et konstant euforisk stadie, hvor vi ikke har dårlige dage. Vi oplever alle svære ting her i livet og vi møder allesammen udfordringer. Og det skal der være plads til; det er en del af livet og vores læring her.

At være lykkelig handler for mig om, som nævnt, at leve et liv, der er et match til den du er. Det vil ofte give os så meget glæde og overskud, at selv de svære ting, ofte vil føles en smule mindre svære.

For de fleste, kræver det tid, indre arbejde, nærvær og bevidsthed, at få klarlagt sin egen personlige lykke-modul.

Jeg tror ikke at vi skal hige efter at finde vores egen personlige lykke-model, i vores helt unge år. Der skal vi give os selv plads til at udforske livet, samle en masse erfaringer og eventyr, og lære os selv at kende.

Men en god måde at starte på, er simpelthen, ved at lære at ‘mærke efter’.

Blive opmærksom på, hvad der nærer dig og hvad der dræner dig. Hvad du savner? Hvad du virkelig nyder?

Design dit drømme-liv.

En rigtig god og hjælpende øvelse (som jeg laver i dybden med mine Finally Fit – Mind and Body deltagere) er at forestille dig, dit ultimative drømmeliv, skabt 100% på dine præmisser. Ingen andres. Uden begrænsinger. Prøv at designe et liv, præcis sådan som du ville elske at det så ud. Og gå gerne i så mange detaljer som muligt (giver resultatet dig sommerfugle i maven, så er det en temmelig god indikator på, at du har ramt plet).

Resultatet, kan meget vel give dig et par gode idéer omkring, hvilke elementer, der måske er en del af din personlige lykke-model.

Det der kan være udfordrende, når vi forsøger at mærke ind i, hvad vi egentlig har allermest lyst til og hvad der egentlig nærer os, er at finde ud af, hvad der kommer fra dig, og hvad der måske bare er tillærte overbevisninger. Sidstnævnte er dog egentlig ret nemme at afsløre, hvis du forsøger at implementere dem i dit liv; de vil føles lidt ligesom at tage en venindes sko på, som bare slet ikke passer til dine fødder. Uanset hvor meget du prøver at få det til at virke, vil det bare ikke føles rigtigt godt.

Jeg vil gerne dele min personlige lykke-model med dig.

Du skal ikke lade dig direkte farve af den, det er meget muligt nogle helt andre elementer, din lykke-model skal bestå af.

Men jeg deler den, som et eksempel på, hvordan den kan se ud. Og hvordan jeg får min personlige lykke-model i spil i mit liv.

Det er så vigtigt at understrege, at der ikke er noget der er mere rigtigt end andet; vi er alle forskellige og det er vores lykke-modeller derfor også.

Vi lever i et samfund, hvor vi generelt, har det med at prøve at pådutte vores sandhed på andre, fremfor at lade andre have deres egen. Og det kan derfor være udfordrende, at stå fast i sin egen.

Men jo mere bevidst du bliver om den, jo mere rigtigt vil det føles for dig og jo mindre vil du blive påvirket af andre og gå op i, hvad andre mener om dine valg og din måde at leve dit liv på.

Succes burde virkelig kun gøres op i én ting; Hvor godt vi har det!

Og her kan det virkelig være en stor hjælp at lære sin egen personlige lykke-model at kende.

Min personlige lykke-model.

Det absolut vigtigste element, i min personlige lykke-modul, som jeg bare må have i spil i mit liv, for at skabe de bedste rammer for at være oprigtigt lykkelig, er..

F r i h e d .

Det er nok noget som de fleste af os, godt kan lide at have masser af. Og sådan vil det være med de fleste elementer, vi hver især kan finde på.

Når det er en del af min lykke-model, så er det ikke bare fordi at det er dejligt for mig at have frihed (det er det jo for de fleste af os); det er afgørende for mig og min glæde her i livet. Uden det som værende en stor gennemgående faktor i mit liv, ville jeg nok ikke kunne føle mig lykkelig.

Frihed var noget jeg skulle lære.

Det er bestemt ikke noget der er kommet af sig selv. Rent faktisk er det et område, som jeg længe har følt mig udfordret på. Og sådan kan det faktisk ofte være, med de vigtigste elementer i vores lykke-model. Vi udfordres på dem; for at lære at mestre dem.

Igennem min ungdom, kom det til udtryk på en ganske umoden måde; jeg tog ikke ansvar, jeg gennemførte ikke, jeg ‘sløsede’ mig igennem mange ting, hoppede fra ting til ting, og tænkte ikke over hvordan jeg behandlede mig selv.. og det skabte faktisk på mange måder, den helt modsatte følelse af frihed: Begrænsning.

Nu tager jeg ansvar for min tid, min energi, mit liv – og alt hvad det indebærer. Og dét skaber frihed, på en oprigtig og for mig, meget lykkebringende måde. Og det afspejler sig faktisk i mange af de valg jeg har truffet i mit voksenliv og måden jeg har tilrettelagt mit liv på.

Sådan får jeg min personlige lykke-model i spil i mit liv.

Begrebet frihed, er faktisk blevet et overordnet tema i mit liv. Og jo mere plads jeg har givet det, jo bedre har mit liv føltes.

Det kan måske lyde lidt diffust, så jeg vil give dig nogle konkrete eksempler på områder, hvor jeg har skabt frihed i mit liv:

Arbejde

Jeg har egentlig altid godt kunne lide at arbejde; at yde mit bedste, engagere mig og gøre en forskel for andre. Men det at blive selvstændig, så jeg kunne dedikere det meste af min tid, til præcis dét, som jeg brænder allermest for og indenfor de rammer, som samtidig nærer mig mest, er en stor og meget vigtig frihed for mig.

At jeg kan tilrettelægge min arbejdsdag sådan som den fungerer bedst for mig, at jeg kan tage en fridag hvis jeg har brug for det, at jeg kan få plads til de andre ting i mit liv, der også betyder meget for mig, og ikke mindst; at jeg har friheden til at vælge at arbejde på en måde, der ikke dræner og stresser mig. Dét er frihed for mig. Og er der noget der ikke længere fungerer, har jeg friheden til at ændre det.

Børn

Jeg har valgt ikke at få børn. Eller det vil sige, det er egentlig ikke noget jeg har truffet en stor beslutning omkring; for mig er en vigtig del af frihed, det at have friheden til at følge mit hjerte og gå med de ting jeg virkelig brænder for. Og selvom at jeg elsker børn, så brænder jeg ikke for at få mine egne. Så det har faktisk ikke været et svært valg for mig, men derimod et meget naturligt valg.

Det er dog et område, som mange kan have svært ved; fordi at vi ofte bliver påduttet andres sandhed, som værende den eneste rigtige. Med bemærkninger som:

“Du skifter mening”. “Du kommer til at fortryde det”. “Du ender med at være alene når du bliver gammel”. “Du går glip af så meget”. “Du ville være sådan en god mor!”. “Livet giver så meget mere mening, når du får børn.”…

Altsammet er andres sandhed. Ikke min. Og at få børn på de grundlag; nej tak. Hvis jeg skal have børn, så skal det være fordi at jeg brænder for det, ikke fordi jeg er bange for at gå glip af noget. Og det er en vigtig frihed for mig; at gå med det naturlige valg for mig her.

Tid

Hvis der er noget vi virkelig kan blive slaver af; så er det tiden. Der har jeg været selv, og hvor er det dog drænende i længden. Igen her, handler det fuldt ud om ansvar. Vi har alle 24 timer i døgnet. Vi er alle fuldt ud selv ansvarlige for, hvordan vi tilrettelægger vores tid. Men ofte er det nemmere, at gøre sig selv til et offer af tiden. “Jeg har aldrig tid nok”. “Det ville jeg gerne, men det har jeg ikke tid til”. “Det må blive engang når jeg ‘får’ mere tid” (Kommer det nogensinde..?).

Så følelsen af at mangle tid og aldrig at have tid nok, er nok en af de mest frihedsberøvende følelser jeg kender. Derfor har jeg valgt at tage fuldt ud ansvar for min tid, og for at bruge min tid, på det der nærer mig.

Jeg havner naturligvis stadig i følelsen af ikke at have tid nok, engang imellem (kommer vi nogensinde helt udenom den?!). Men nu ved jeg, at der kun er en der kan ændre det; og det er mig. Så det gør jeg, når det er nødvendigt.

Økonomi

Et andet element der virkelig kan være friheds-begrænsende, er økonomi. Det er noget jeg selv har mærket, da jeg allerede i en ung alder, fandt ud af, at man kunne låne penge. Og dengang, var det nemt. Meget nemt. Så der mærkede jeg hurtigt følelsen af, aldrig at have penge nok og at skylde uoverskuelige beløb væk, og den stress der følger med det.

Nu er økonomisk frihed så vigtig for mig. Og det behøver faktisk ikke at kræve enorme økonomiske resourcer. For mig handler det først og fremmest om, ikke at låne penge, ikke at leve over evne og måske det vigtigste: Ikke at binde mig økonomisk.

Det der fungerer for mig, er at begrænse mine faste udgifter, så vidt muligt og så have et større økonomisk råderum. Det giver mig en stor følelse af frihed og giver mig frihed til at rejse når jeg vil, købe det jeg ønsker mig og endda gå på halv tid, hvis jeg engang skulle have få til det (det tror jeg aldrig kommer, da jeg virkelig elsker mit arbejde, men friheden til at kunne gøre det, er det der tæller).

Rigtig mange sætter sig økonomisk så stramt og fastlåst i de faste udgifter (hus, bil, lån, osv), at de ender med at føle sig som slaver af deres økonomi og indtjening. Det ville føles som et fængsel for mig!

Det var dét vigtigste element i min personlige lykke-model.

Jeg vil understrege, at der intet ‘rigtig eller forkert’ er. Det eksempel jeg har delt, er det der giver mening for mig og det jeg personligt må gå med. For andre kan det jo se helt anderledes ud. Jeg har skønne veninder, hvis lykke-model, er meget anderledes end min. Det kan være dem hvis lykke ligger i at skabe et liv som er rigt på stabilitet og andre hvis lykke-model handler om at kunne udfolde sin kreativitet på så mange områder i livet som overhovedet muligt.

Frihed er altså det vigtigste element i min personlige lykke-model.

Der er naturligvis, som tidligere nævnt, mange andre elementer der spiller ind, men dette er det overordnede tema, der ligger bag det meste i mit liv; Frihed.

Jeg håber at dette skriv, kan inspirere dig til at overveje, hvordan din personlige lykke-model, ser ud.

Og til at skabe et liv, der føles som det rette match til dig.

Husk at ingen af os kan ændre alt på en gang, og at gøre dig selv forkert over hvor du måske er nu, aldrig vil få dig videre. I stedet handler det om, at skabe en bevidsthed omkring, hvor du gerne vil hen og blot tage det første lille skridt i dag. Vi kan allesammen så ufattelig meget mere end vi er klar over.

 

Tak fordi du læste med. Du er hjertelig velkommen til at dele bloggen og en kommentar herunder.
 

Skøn dag til dig!

43774

Vil du lære, hvordan du (ligesom mig) får en krop og et liv du elsker – uden tilbagefald?

Skriv dig op på min mail-liste og få mine bedste historier, tips og tilbud.
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *