Q&A | SOYAMÆLK, JOD TILSKUD, BLEGNER & FARVEL TIL KURE?

Q&A KarolinaKaersner.com.png

 

 

Hvad kan jeg spise i stedet for mælkeprodukter?

Q

Hej Karolina. Jeg har valgt at fravælge mælkeprodukter efter din opfordring. Men hvad kan du anbefale som erstatning til mælk, yoghurt og til stegning? Kh. Marie

 

A

Hej Marie. Det sundeste er at bruge mandelmælk eller andet nøddemælk. Soyamælk er ok i mindre doser. Rismælk er noget skidt – det påvirker blodsukkeret alt for meget. Vælg gerne en god økologisk variant uden sukker, sirup og lign. i. Jeg bruger det kun til min the eller til madlavning. Desuden spiser jeg en sjælden gang imellem naturel soya-yoghurt fra Provamel. Det er ikke godt med for meget soya (forstyrer hormonerne) – men engang imellem er det ok. Mange der ikke tåler mælk, tåler lidt smør. Især klaret smør. Ellers til stegning: Brug kun kokosolie (da det er den enste olie der er varmestabil – andre olier bliver ødelagte ved høje temperaturer). 


Skal alle tage tilskud af Jod?

Q

Hej smukke. Du har sikkert også hørt/set lidt om alt den snak om mangel på jod og ikke mindst hvad det forårsager.
Personligt finder jeg det svært, ligesom alt alt inde for sundhed, at finde hoved og hale i, specielt når de bedste oplysninger kommer på et engelsk lægesprog.
Ved du noget om det? Fx. om man bør blive testet for det, før indtagelse, eller om manglen simpelthen er så generelt, at man ”bare skal springe ud i det”? Og vigtigst, har du noget du vil anbefale? 🙂
Kærlige hilsner
Christina
Ps. hvor er det fedt og gavmildt af dig med denne Q&A <3

 

A

Hej Christina. Tusind tak og tak for dit spørgsmål 🙂 Jeg kan godt forstå at du kan blive forvirret over de mange forskellige anvisninger vi får fra sundhedstyrelsen, medierne og fra folk som mig 😉 Jeg plejer faktisk, at anbefale, at lukke ørene for de fleste af de sundheds-ting man hører i medierne. Hver gang der er en undersøgelse der viser noget, bliver det blæst op og helt ud af proportioner. I stedet syntes jeg at man skal spise ‘rigtig mad’, undgå alt det kunstige stads de sælger som mad, og i stedet lave det selv. Ift. til vitaminer, er der en skrækhistorie bagved mangel af hvert eneste vitamin og mineral. Fordi det er vanvittigt vigtigt, at vi får nok! Denne gang er det bare jod der er oppe. Svaret er, at ja de fleste mangler jod – på samme måde som de fleste mangler alle andre vitaminer, fordi vores kost (selv den sunde) ikke indeholder nok næring længere.

Ved at tage et godt multivitamin-tilskud og fiskeolie, er du ret godt dækket ind. Det er dog langt fra alle mærker der kan bruges! Jeg anbefaler “Multi Intense” fra Poliquin, der får du dækket dit behov for jod og alle andre vitaminer og mineraler.

Det kan dog være en god ide at supplere med visse andre basis vitaminer, men det er ikke et must. Læs mere i min Basis Kosttilskuds-guide hvilke mærker og dosis jeg anbefaler. 


Blegner i munden: Hvordan får jeg dem væk?

Q

Hej Karolina 🙂 Jeg “døjer” meget med blegner i min mund, både i mundhule, tandkød og på min tunge. Jeg har flere gange opsøgt min læge og prøvet diverse mundskyl osv derfra. Intet hjælper…jeg tænkte det kunne være du havde et forslag til hvad det er jeg får dem af eller hvordan jeg kan komme af med dem når de kommer?

Knus A 🙂

 

A

Hej A. Tak for dit spørgsmål. Læge Carsten Vagn-Hansen beskriver at blegner i munden, kan være tegn på et dårligt fungerende immunforsvar. Derfor kan det være en god ide, at rette opmærksomheden mod din fordøjelse og tarm, som er hovedansvarlig for immunforsvarets styrke. Du kan styrke din fordøjelse ved at tage følgende tilskud:

 • Mælkesyrebakterier fra NDS (købes i helsekosten)
 • L-glutamin pulver
 • Mavesyretilskud (hvis en test viser at du mangler – du kan læse mere her)
 • Tag multivitamin. Enten Multi Intense fra Poliquin eller Spektro fra Solaray (4 stk. dagligt)

Fødevare-intolerancer kan også være synderen bag et dårligt fungere fordøjelsessystem. Undgå derfor gluten og mælkeprodukter i mindst 8 uger – og mærk om det giver en bedring.

Brug en økologisk tandpasta (der findes mange gode i helsekosten – en af mine favoritter er BioRepair)

I helsekosten kan du også finde Propolis mundlotion der er smertelindrende og bakteriedræbende.

Sørg desuden for at få søvn nok (kl. 22 – 06 eller 07 er optimalt) og pas på med stressen, da det nedsætter immunforsvaret. 


Slut med kure: Hvad nu!?

Q

Hej karolina. Har fulgt dig i noget tid nu, og har prøvet alverdens kure og diæter. Som man om ikke andet har betalt dyre domme for, som har virket perfekt de første uger og derefter gået ned af bakke. Er nået til det punkt hvor jeg har lyst til at begynde at gå all in med økologi, så ved du i det mindste hvad du propper i munden. Har ikke så meget et problem med at undgå mel og stivelse i den forstand. Men jeg tænker bare vil du forslå man dropper mælk, hytteost og lign ? Også køre mere som kærlig kost ? Mvh mette, og tak for din inspiration 🙂

A

Hej Mette. Tak for dit spørgsmål. Først og fremmest – super godt at du har takket nej til flere kure og diæter – det er sjældent vejen frem (til andet end ’tilbagefald’ og dårlig samvittighed). Ja spis meget gerne så meget efter Kærlig Kost princippet som muligt – men pas på, at det ikke bliver en ‘ny kur’ og et nyt sæt faste regler for dig. Lad dig hellere inspirere af denne kost, og spis den så meget som muligt. Men vær ok med, at der engang imellem, vil opstå en lyst til noget helt andet. Restriktioner fodrer bare rebellen i os – den der er skyld i, at vi ender med at droppe det hele og spise alt det vi ikke må. Så er det meget bedre og meget mere holdbart, at spise hvad du har lyst til – men stoppe så snart, trangen er tilpas tilfredsstillet.

Ift. mælkeprodukter, anbefaler jeg at begrænse dem, eller undgå dem helt, hvis du ikke savner dem synderligt. Det kan dog være ok, men lidt øko smør i madlavningen – hvis du tåler det. Men igen, det er kun en vejledning – ikke en DONT 🙂 

 

Mine råd og anbefalinger, er udelukkende henvendt til raske personer og kan ikke erstatte lægelig rådgivning og behandling. At benytte mine anbefalinger, er 100% på dit eget ansvar, da de ikke følger sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger (heldigvis). Min viden omkring sundhed, kommer fra over 10 års research, private uddannelser og kurser. Jeg udvider hele tiden min viden, om emnerne sundhed, vægttab, træning, spiritualitet, livsstil og personlig udvikling. 

 

 

Tak fordi du læste med. Du er hjertelig velkommen til at dele bloggen og en kommentar herunder.
 

Skøn dag til dig!

43774

Vil du lære, hvordan du (ligesom mig) får en krop og et liv du elsker – uden tilbagefald?

Skriv dig op på min mail-liste og få mine bedste historier, tips og tilbud.
4 kommentarerer
 1. Lene says:

  Hej Karolina.
  Jeg har været på p-piller i ca. 11 år, men besluttede for godt en måned siden at nu skulle det være slut! Grunden er at jeg blev lidt inspireret af nogle af dine indlæg og så ønsker jeg mig bare en så naturlig krop som muligt 🙂 Så nu er min krop ved at finde sin naturlige balance igen, og jeg håber på en regelmæssig menstruation. I ugen op til min menstruation plejer jeg at få en meget sød tand, et par store bumser på hagen og så går min hud ellers AMOK i dagene op til og dagene efter 1. menstruationsdag. Jeg synes det har været særligt slemt nu hvor jeg er stoppet med p-pillerne og man føler sig godt nok lidt ærgerlig og ikke særlig pæn. Har du et bud på hvorfor huden opfører sig sådan og har du nogle gode fif eller måder man kan påvirke kroppen på, så huden ikke går sådan i udbrud op til ens menstruation?

  Kærlig hilsen
  Lene

  Svar
 2. Annette says:

  Hej Karolina,
  Jeg har i mange år haft store problemer med forkølelsessår, trods det at jeg undgår nødder og chokolade (som skulle være de værste ting at spise, når man har “anlæg” for herpes), og bruger høj faktor solstift konstant. Har du mon et forslag til, hvad jeg kan gøre for at mindske/undgå udbrud?

  Kærlig hilsen og god sommer,
  Annette

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *