Spire guide: Sådan dyrker du spirer selv
Spire guide: Sådan dyrker du spirer selv
Med denne spire guide, bliver spiring af alle mulige frø, lige så nemt som det er, at så karse! Det kan du sikkert godt huske fra du var barn?
Man hældte karsefrø udover et stykke vat. Hældte lidt vand over og satte det ind i skabet, indtil at spireprocessen gik i gang. Derefter satte man de små spirer frem på køkkenbordet. Lod dem stå et par dage og vandende dem, når det var nødvendigt. Og så var de klar til at nydes på en æggemad.
Det er tæt på lige så nemt, at dyrke alle mulige andre former for spirer! Og kender du mig, så ved du at ‘nemt’ er lige mig, i et køkken.
I lang tid har jeg tænkt på, hvor dejligt det ville være, at kunne dyrke noget grønt selv.
Men som den heldige indehaver af en skøn altan, på 8 beskedne kvadrameter i 12 etagers højde, sætter det ligesom en naturlig begrænsning for, hvad der er muligt at dyrke.
En dag faldt jeg over en tilfældig artikel om, hvor utrolig sunde spirer er og der var min løsning; jeg skulle da selv dyrke spirer hjemme!
Jeg købte spireglas og frø med det samme …og lod det stå på køkkenbordet i nogle uger, fordi jeg ikke lige ‘orkede’ at sætte mig ind i, hvordan man skulle gøre. Hvilket føltes lidt fjollet, da jeg fandt ud af, præcis hvor let det er.
Og resultatet? En hel mase af de fineste små spirer, der smager fantastisk (meget bedre end dem man kan købe i butikkerne) og som er sprængfyldt med lækker næring. Sund og simpelt – bedre bliver det ikke i min verden!
Hvad er fordelene ved at dyrke spirer?
Spirer er en af de nemmeste og måske sundeste fødevarer, du kan dyrke indendørs. Jeg vil vove at påstå, at alle nemt kan dyrke spirer hjemme. Og der er masser af fordele, ved at følge denne spire guide og dyrke selv:
- Det kræver næsten ingen plads at dyrke spirer
- Det kræver ikke specielt udstyr (selvom at det kan gøre det nemmere)
- Det er billigt, sammenlignet med at købe økologisk grønt
- Du sparer jordkloden og din krop for unødvendige sprøjegifte
- Hjemmedyrkede spirer smager meget bedre end dem du kan købe i butikkerne
- Spirer er de rene sundheds-bomber fyldt med lækker næring (nogle næringsstoffer er faktisk meget mere koncenteret i spirer end i den færdigvoksede grøntsag)
- Det er nemt, hurtigt og faktisk ret hyggeligt, at dyrke spirer selv
- Spiring af bælgfrugter, korn og frø, gør dem lettere at fordøje
Hvilke frø skal man bruge til spiring?
Du kan i princippet anvende de fleste almindelige frø, som du normalt køber til at spise. Men der er nogle ting, du skal være opmærksom på, inden at du gør det.
Blandt andet at ikke alle kerner, frø og bælgfrugter egner sig til at blive spist rå (som de jo stadig er, selvom at de er blevet spiret). Jeg ved at i hvert fald Kidneybønner og Quinoa er to ting, der ikke bør spises rå, mens skal koges inden de indtages.
Derudover skriver flere, at der kan være bakterier på de frø, korn og bælgfrugter, man normalt køber til madlavning, da de er produceret og pakket, med henblik på at skulle bruges i netop madlavning og derved opvarmes. Og da de i spiringsprocessen ligger fugtigt i stuetemperatur, er det en fest for eventuelle bakterier.
Så for at gøre det ekstra nemt og sikkert her i starten, kan jeg anbefale at købe de særlige pakker med spire frø.
Jeg valgte at købe de økologiske, der passer til spireglassene. På den måde slipper du også for at måle og komme til at bruge for mange spirer (de vokser meget!). Det står nemlig bag på pakkerne, om du skal bruge 1 eller 2 pakker, til et spireglas.
Og det står også på pakken, om det er frø der gelerer (det gør chia, rucola, basilikum, karse og hørfrø) og derfor ikke egner sig til spireglas. Og hvor længe de typisk er om at spire.
Jeg købte mine spireglas og frø til spiring på helsam.dk. Jeg valgte at starte med broccoli frø og radise frø. Begge smager super godt; broccoli spirer er milde i smagen og radise spirer ret stærke, ligesom gode radiser fra haven.
Kræver det specielt udstyr at dyrke spirer?
Nej. Du behøver ikke specielt udstyr for at dyrke spirer eller følge denne spire guide, men det gør det lidt nemmere at bruge særlige spireglas.
Jeg valgte at købe to spireglas på helsam.dk. Låget er en si, hvilket gør det nemmere når de skal skylles og drænes dagligt. Og der følger et stativ og drypbakke med, så glasset med frøene / spirerne i, kan dryppe af.
Du kan også i stedet bruge et stort syltetøjsglas, et lille stykke naturligt åndbart klæde og et gummibånd. Og en skål, som du bruger som stativ / drypbakke.
Man kan også købe ‘spirebakker’. Dem jeg har set, er lavet af ler eller af plastik. De er geniale hvis man ønsker at spire frø, der gelerer, da disse ikke egner sig til at blive spiret i glas. Det drejer sig om chia, rucola, basilikum, karse og hørfrø. Men de fylder mere, plastik er jeg ikke stor fan af og dem i ler, syntes jeg ikke er pæne nok, til at jeg vil have dem stående fremme. Derfor valgte jeg spireglas, som jeg er meget tilfreds med.
Spire guide: Sådan dyrker du spirer selv
Følg denne simple spire guide i 4 trin og du har lækre sunde spirer, om under en uge:
Spire guide trin 1: Sæt dine frø i blød
Har du købt de spireglas og frø jeg anbefaler (fra helsam.dk) hælder du 2 poser frø (svarende til ca. 25 gram frø) i et spireglas (tjek bag på posen med frøene, at det er 2 poser til et spireglas – det kan variere alt efter hvilken type frø du bruger).
Fyld 3/4 af glasset op med koldt vand. Sæt låget på (eller et stykke åndbart naturligt stof sikret med et gummibånd) og lad dem stå i blød i ca. 8-10 timer (dette kan variere alt efter type frø).
Bruger du frø i løsvægt, så er en god tommelfingerregel, at bruge mindst 3 dele vand, til 1 del frø.
Spire guide trin 2: Skyl og dræn dine spirer
Når iblødsætningstiden er gået, skal du skylle og dræne dine spirer. Hvis du har et spirelåg, skal du bare vippe krukken over vasken og lade vandet løbe ud. Hvis du har brugt et stykke stof og gummibånd som låg, skal du fjerne gummibåndet og stoffet, og placere en finmasket sigte / si over toppen af krukken. Vend det over vasken og lad vandet løbe fra.
Derefter skylles spirerne flere gange, ved at fylde glasset med frisk, koldt vand, hvirvle det rundt og skylle det ud. Sørg for at lade så meget vand som muligt, løbe fra.
Nu er dine spirer er skyllet og klar til at blive sat til afdrypning og spiring. Bruger du de specielle spireglas med drypbakker, sætter du bare glasset i stativet, med låget nedad.
Bruger du et syltetøjsglas, skal du dække glasset med klæde og gummibånd igen, og stille det skråt ned i en skål, så skålen fungerer både som holder for dit syltetøjsglas og som drypbakke.
Stil derefter dit spire glas på køkkenbordet. Her står det tæt på håndvasken, hvor dine spirer skal skylles hver dag. Undgå at stille det i direkte sollys eller lige under en lampe, da det kan blive for varmt for spirerene, som trives bedst i almindelig stuetemperatur.
Spire guide trin 3: Skyl og dræn dine spirer, 2 gange dagligt
Det eneste du skal gøre nu, er hver dag at skylle dine spirer, 2 gange om dagen (morgen og aften), indtil at dine spirer er klar til at blive ‘høstet’.
Det gør du nemt ved at fylde krukken med friskt koldt vand, lade det stå i 2 minutter, hvirvle indholdet godt rundt og hælde vandet fra. Dette gøres 2 gange dagligt.
På den måde får dine spirer suget den mængde vand til sig, som de skal bruge for at vokse.
Skulle de mod forventning blive tørre, må du give dem en ekstra skylle tur.
De fleste frø begynder at spire inden for et par dage. Du kan sådan set høste og spise dine spirer, så snart du vil, men de fleste foretrækker at vente til at de er i hvert fald 2-3 cm lange eller har vokset i ca. 4-6 dage.
Fortsæt med at skylle og dræne 2 gange dagligt, indtil at de er vokset til den ønskede længde.
Spire guide trin 4: Høst og nyd dine spirer
Når du syntes at dine spirer er blevet store nok, er du klar til at høste og nyde dem. Det gør du ved at skylle og dræne dem en sidste gang. Derefter kan du opbevare dem, i en glasbeholder i køleskabet, i op til en uge.
Sørg for at spirene ikke er alt for våde, når du kommer dem i glasbeholderen. Du kan enten hælde dine spirer ud, på et rent absorberende viskestykke og lade dem lufttørre i 30-60 minutter, før opbevaring.
Eller du kan komme et stykke rent klæde / viskestykke, i bunden af glasbeholderen og lægge dine spirer ovenpå det, så vil det suge overskydende væske til sig.
Nyd dine spirer præcis som det passer dig! De kan bruges i salater, i smoothies, ovenpå varme retter, i sandwich og sikkert på alle mulige andre måder. Del meget gerne herunder, hvordan du bruger dine spirer!
Hvis dine spirer mugner
Jeg har allerede hørt fra flere, at deres spirer mugner under spirings-processen. Det er dog meget muligt, at det slet ikke er mug.
Spirer danner nemlig ‘rodhår’, som begynder at stritte, når de er ved at tørre ud. Og de fine hvide rodhår, ligner altså til forveksling mug! Se billedet herunder, hvor du tydeligt kan se rodhårene på nogle af mine spirer.
Er du stadig i tvivl, så lugt til dine spirer. Mug lugter… ja muggent.
Jeg håber at denne spire guide, har inspireret dig til at dyrke dine egne spirer hjemme
Jeg syntes at det er sådan et hyggeligt lille projekt og jeg nyder at se de små spirer vokse. Og især at spise dem, når jeg ved at de er dyrket med kærlighed og gør min krop så meget godt!
Del meget herunder i en kommentar, hvis du går i gang med at spire, det vil jeg elske at høre om – eller er du måske allerede i gang?
Rigtig god fornøjelse ♡
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!